A sötétzöld leveles zöldségek és a keresztesvirágú zöldségek, mint amilyen a kelbimbó, káposzta, fodros kel, brokkoli és a karfiol, óriási szerepet játszanak a béltisztításban. Fitonutriensben gazdagok, így csökkentik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a tumorok kockázatát is.
Szabályozzák az anyagcserét, és segítik a szervezet méregtelenítését.
Brokkoli
A brokkoli nem tartozik a legelőnyösebb külsejű zöldségek közé. Talán ezért is van, hogy sokan ódzkodnak tőle – főként a gyerekek. Pedig az immunrendszerünk minden falat brokkoliért hálás lenne!
Igazi C-vitamin bomba! 200 gramm nyers, feldarabolt brokkoli annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy kisebb narancs.
Gazdag B1-,B2-, B3-vitaminban is, amelyek erősítik immunrendszered, segítenek a stresszel szembeni ellenállás erősítésében és a csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét is.Kiemelkedő folsav-forrás: nyers formájában 100 gramm brokkoli 110-200 mcg folsavat tartalmazhat. Folsav hiányának tünete lehet a fáradtság, gyengeség, fejfájás, sápadt bőr, fakó haj.
Karfiol
Telis-tele van tápanyagokkal, sokféleképp felhasználható, és rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.
Alacsony kalóriatartalmú, ám vitaminokban és ásványi anyagokban annál gazdagabb. A C, K és B6 vitaminok mellett jelentős mennyiségű folsavat, káliumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz.
A rostban gazdag táplálkozás nemcsak az elhízás elkerülése miatt fontos, de számtalan más betegség megelőzhető vele. Az elegendő rostfogyasztás hasznos az emésztési problémák, a székrekedés, a gyulladásos bélbetegségek ellen. Sőt, a tanulmányok azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú zöldségfélék, mint például a karfiol, hasznosak a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére. Emellett a rostok segítenek a teltségérzet kialakításában is.
Fejes saláta
A tavaszi kedvenc ecetes salátaként készítve a legfinomabb, tojásos nokedli mellé szokás kínálni.A fejes saláta igazi kincs, bővelkedik C-, B1-, B2- és B6-vitaminban, karotint, meszet, foszfort és vasat is tartalmaz.
Sóska
A sóska immunerősítő, tartalmaz C-vitamint, vasat, foszfort, ásványi sókat és meszet is. Jótékony hatásai közt említendő, hogy étvágygerjesztő, vértisztító. A sóskából levest és főzeléket szokás főzni, de nyersen is használható, saláta-alapanyagnak tökéletes. Bármennyire is egészséges, a fogyasztása csak mértékkel ajánlott, mivel az oxálsav- és káliumbioxalát-tartalma nagy mennyiségben kedvezőtlenül hathat a szervezetre.
Spenót
A kesernyés zamatú zöldség paraj néven is ismert. Összetevőinek köszönhetően immunerősítő, vasban és kalciumban gazdag, oxálsavtartalmának köszönhetően meggátolja a vesékben és a húgyutakban a kőképződést. A spenót magnéziumban is bővelkedik, ezért megelőzhető vele az izomfájdalom, izomgörcs.