Nyugodt, kiszámítható időskor otthona kényelmében. Keressen minket bizalommal!

 Hívjon minket! +36703559099     

Blog

Mi is az édesburgonya valójában?

Bár igaz, hogy gyökérgumós zöldség, neve ellenére nem áll rokonságban a hagyományos burgonyával. Nem krumpli és nem is csicsóka. A Szulákfélék (Convulvulaceae) családjába, azon belül is a Hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe tartoznak

Most pedig lássuk rendkívül kedvező élettani hatásait:

Végre süt a nap, jönnek a melegebb napok – ám a gondolatai csak az alvás körül járnak? Úgy érzi, nincs energiája semmihez? Akkor elérte a tavaszi fáradtság.

A tavaszi fáradtság régóta ismert tünetegyüttes, amely leginkább bágyadtsággal, erőtlenséggel, álmossággal, netán ingerültséggel, fejfájással jár. Hátterében több tényező állhat egyszerre, ezek között vannak külső és belső okok is.

A legerősebb béltisztító tavaszi zöldségek: nem csak fogyasztanak, az egészséget is védik

A jó idő beköszöntével sokakat érint a tavaszi fáradtság, levertség, az évszak váltással járó kellemetlenség vitaminhiányra is utalhat, a problémát szezonális kedvencek fogyasztásával orvosolható.

Március 8. – ezen a napon sok országban a főszerep a hölgyeké. A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek.

2000. január 30-án éjjel az Aurul nevű bányavállalat zagytározójának gátszakadása következtében több mint 100 ezer köbméternyi ciánnal szennyezett zagy jutott a természetes vízrendszerbe köztük a Tiszába.

A folyó ökológiai katasztrófáját követően az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozata szerint február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Nagyanyáink, ükanyáink bevált módszere torokfájás esetén a téli retekből készült szirup.

A fekete retek annyira jó, hogy baktérium- és gombaölő hatása miatt köhögéscsillapító szirupok előállításához is használják. Tegyük mi is ezt, házilag!

Sokak életének központi részei a kutyák, cicák, papagájok, törpenyuszik vagy hörcsögök. Dorombolnak, bújnak, dörgölőznek, bohóckodnak, sőt ennél sokkal többre is képesek. Vigyáznak a gazdi egészségére is!

 

Szabó György (Gyuri bácsi) 1928. április 15-én született, 2022. december 4-én, 94 éves korában elhunyt.

A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója.