Blog
FEKETE RETEK SZIRUP – A LEGJOBB HÁZI PRAKTIKA KÖHÖGÉS ELLEN!
Nagyanyáink, ükanyáink bevált módszere torokfájás esetén a téli retekből készült szirup.
A fekete retek annyira jó, hogy baktérium- és gombaölő hatása miatt köhögéscsillapító szirupok előállításához is használják. Tegyük mi is ezt, házilag!
1 db fekete retekre
5 evőkanál barna cukorra (lehet kristálycukor is)
3 teáskanál mézre
És néhány konyhai eszközre:
kés, kanál, pohár, és hegyes hústű.
Első lépésként mossuk meg alaposan a retket, majd vágjuk le a felső részét. Egy kanállal vájjuk ki a belsejének nagyjából kétharmad részét, de hagyjunk körben 1 cm peremet. A megmaradt húsára lefelé készítsünk olyan lyukat a hústűvel, ami teljesen áthalad a gumó alján. Tegyük egy széles szájú pohárba, vagy szűk tálkába, úgy, hogy felborulni ne tudjon később se, majd öntsük bele először a barna cukrot. A maradék helyet töltsük színültig mézzel és fedjük le. Hagyjuk egész éjszakára állni Másnapra készen van a csodatévő torokszirup.
A cukor kioldja a retek levét, ami rengeteg A-, C-, E-vitamint, ásványi anyagot, köptető-, és antibakteriális anyagot tartalmaz, majd ezzel együtt lefolyik a pohárba. A méz hasonlóképpen tesz, hozzáadva még a maga jó tulajdonságait is.
Felnőtteknek naponta 4 alkalommal 1-1 evőkanálnyi javasolt fogyasztani. Alkalmazhatjuk megelőzésként is, ehhez napi egy evőkanállal érdemes ennünk belőle.